Blue Zones in de wereld

De term Blue Zones komt van Dan Buettner (2012), een journalist van de National Geographic. Hij identificeerde deze plekken op aarde, markeerde ze met een blauwe viltstift op de wereldkaart, en was verrast door de gezondheid en levensverwachting van de mensen daar.

De vijf blue zones in de wereld zijn: Sardinië (Italie), Okinawa (Japan), Loma Linda (Californië), Nicoya (Costa Rica), Ikaria (Griekenland)

Blue Zones in de wereld

Deze blue zones bleken 9 gemeenschappelijke kenmerken te hebben:

1. Beweeg natuurlijk: leven in een omgeving die stimuleert om te bewegen zonder er bij na te denken;
2. Ken je doel: weet waarvoor je ’s ochtends wakker wilt worden.
3. Zo min mogelijk stress: neem dagelijks bewust tijd voor ontspanning;
4. De 80%-regel: verlaag je calorie-inname met 20%; (stop met eten als je voor 80% verzadigd bent, verklein je porties of doe dagelijks aan intermittent fasten)
5. Plantaardig voedsel: veel bonen (incl soya en linzen) en max 5 x per maand vlees, regelmatig vis, voornamelijk weinig bewerkt voedsel en vezelrijk voedsel, volkoren brood, handje noten, weinig suiker.
6. Drinken: voornamelijk water, ook koffie en thee.
7. Gelijkgestemden of geloofsgemeenschap: behoren tot een groep met dezelfde normen en waarden, waarmee regelmatig wordt samengekomen;
8. Familie: stel familie en geliefden op de eerste plaats;
9. Vriendenkring: voldoende sociale contacten die gezond gedrag vertonen

Blue Zones Food Guidelines

Twentse Noabers werken aan versterking van de gemeenschapskracht. De leefwijze van de 5 Blue zones in de wereld nemen wij als voorbeeld en inspiratiebron Samen maken we Twente sterker

www.bluezones.com
Bekijk Live tot 100: Secrets of the Blue Zones | Officiële Netflix-site