Masterclass Crowdfunding

Crowdfunding is vaak een prima optie om burgerinitiatieven aan geld te helpen om hun project te realiseren. Daarnaast is het ook een prima manier om publiciteit en betrokkenheid te vergroten. Maar hoe werkt dat dan precies en hoe bereid je een campagne voor?

Deze vragen speelde ook bij de Twentse Noabers. Zij namen contact op met een crowdfundexpert van Move Your Crowd en samen planden zij in juni een Workshop Crowdfunding. Door Corona kon deze echter niet ‘live’ plaatsvinden. Er werd besloten om de workshop online te verzorgen. Het animo was groot en er waren meerdere initiatieven, die graag met crowdfunding aan de slag wilden. Zij wilde dan wel graag begeleiding bij het opzetten van hun campagne. Maar hoe doe je dat met meerdere personen tegelijk met de beperkende maatregelen, die Corona hen oplegde?

Lidy Noorman (Twentse Noabers), Ed Wezenberg (Stimuland) en Micha van de Water (Move Your Crowd) staken de koppen bij elkaar en al gauw werd besloten om gezamenlijk een Online Masterclass te ontwikkelen. Move Your Crowd zou de inhoud verzorgen en de Noabers zouden als pilotgroep actief meedenken over de uitvoering. Hun feedback zou worden verwerkt in de uiteindelijke versie van de Masterclass.

In augustus en september zijn er in totaal 6 bijeenkomsten geweest, waarin de deelnemers (14 in totaal, verdeeld over 3 projecten) per Zoom stap-voor-stap aan hun campagne werkte. Zij hadden een Online Leeromgeving tot hun beschikking en de communicatie verliep via een besloten groep op samenvoorelkaar.nl. Het was een intensieve periode, waarin hard is gewerkt. De sfeer was goed, de onderlinge samenwerking was prima en die interactie werkte ook stimulerend op de creativiteit. Met als resultaat dat er de komende maanden tenminste 3 crowdfundcampagnes gevoerd gaan worden. Sterker nog: Landgoed Algoed, één van de deelnemende initiatieven, is al begonnen. Bekijk de voortgang van hun campagne hier (doneren kan natuurlijk ook)!

Op dit moment wordt er hard gewerkt om de feedback van de deelnemers te verwerken in de definitieve leeromgeving. Daarnaast zal er ook een handig werkboek worden gemaakt, die je stap-voor-stap door de voorbereiding van een crowdfundcampagne helpt. Zodra deze klaar zijn (naar verwachting begin december) komen deze vanzelfsprekend ook beschikbaar voor andere initiatieven. Houd deze site in de gaten!

Kun je daar niet op wachten en wil je ook meer weten over crowdfunding en deze Online Masterclass? Neem dan contact op met één van de Noabers om hun ervaring te horen of mail naar micha@moveyourcrowd.nl voor meer informatie.

Geplaatst in Nieuws.